Projekt Avveckling

Projekt Avveckling Styrelsen har fattat beslut om vilket alternativ vi vill gå vidare med och kan meddela att Helga Holm hamnar i den pittoreska medeltidsstaden Sigtuna men att hon i och med det kommer att pensioneras på land. 

Efter mycket funderande föll valet till slut på Sigtuna Museum & Art. Museet kommer att inkludera Helga i sin berättelse om Sigtunas historia. Placeringen blir i museets trädgård i närheten av Stadshotellet i de gamla kvarteren.  Detta kommer dock innebära att Helga Holm med största sannolikhet kommer att pensioneras. När styrelsen har valt har vi vägt in de olika alternativens geografiska placering, historisk relevans, långsiktighet och mottagarens egna utsago om sina planer för Helga.

Sigtuna är Sveriges tredje största turiststad sett till antalet besökare, mycket beroende på sitt historiska arv. Staden spelade en stor historisk roll när maktcentrum flyttades hit från Birka och fram till Stockholms grundande.

Det är styrelsens förhoppning att Helga i och med detta kommer att kunna beundras och inspirera både besökande och boende i Sigtuna i decennier framöver.

Sigtuna Museum och kommunen behöver nu fatta alla nödvändiga beslut för att detta skall kunna bli av.